5x doen in sprookjesachtig Lake Bled

Lake Bled

Het meer van Bled, het uitgangspunt van onze reis. Ons hele roadtrip idee ontstond namelijk omdat ik graag het meer van Bled wilde bezoeken. Grappig genoeg is Bled de laatste bestemming die we aandeden tijdens onze reis. We hadden al veel moois gezien en het is dan altijd afwachten hoe Bled bevalt. Het zou jammer zijn als het tegen zou vallen! Maar gelukkig werd het geen teleurstelling: Bled vond ik echt de leukste plek die we hebben bezocht tijdens deze roadtrip! Daarom geef ik graag wat tips voor een paar dagen Bled.

1. Huur een bootje en roei naar het eilandje

Er zijn twee manieren om het eilandje op het meer bereiken. Je kunt in groepsverband met een bootje inclusief een roeier, zodat je zelf gewoon kunt zitten en rondkijken. Je kunt ook een bootje huren en zelf naar het eilandje roeien en dat is natuurlijk wel net zo leuk! Je kunt ervoor kiezen om het bootje 1 of 2 uur te huren. Ik raad je aan om 2 uur te doen, want je bent wel even onderweg en het is ook wel zo leuk om even tijd te hebben om op het eilandje rond te kijken en/of te picknicken. Verwacht daar alleen ook weer niet teveel van, want behalve het kerkje dat je ziet op de foto’s is er ook verder niet veel. Volgens legende komen je dromen uit als je de bel van de kerk luidt, dus die hoor je dan ook continue. Ik hoop niet dat ik ongeluk heb afgeroepen over mezelf, want wij hebben dit overgeslagen. Entree is namelijk niet gratis en dat vonden wij het niet waard.

2. Maak een rondje om het meer

Hoewel het meer zo mooi is, is het plaatsje Bled eigenlijk niet zo mooi. Aan de waterkant is het vooral hotels. Het eilandje is het uitgangspunt van het meer en het is leuk om een rondje om het meer te lopen om het van verschillende uitzichtpunten te bekijken en te fotograferen. Lopend is te doen, want het is een rondje van 6 kilometer. Onderweg kom je nog een ‘strandje’ tegen waar je een frisse duik (het water wordt niet zo warm!) kunt nemen. Daarnaast kun je ook fietsen huren als je liever per fiets gaat en rijdt er in de zomer een hop-on hop-off bus. Wij waren in Bled buiten het hoogseizoen, dus deze heb ik nooit gezien. Meer informatie over de bus vind je hier.

3. Bekijk het meer van hogerop

Dit is een tip van mij die voortkomt uit spijt! Na het rondje om het meer gelopen te hebben, had ik geen zin meer om nog een heuvel te beklimmen voor een mooi uitzichtpunt. Na 6 kilomter gewandeld te hebben had ik geen zin meer in de fysieke inspanning en geloof het of niet, was ik ‘eiland’ moe geworden. Ik had het eilandje al uit zoveel oogpunten gezien, dat ik niet dacht dat het nog zoveel zou toevoegen. Maar geloof me, ik zie nu wel eens foto’s voorbij komen van mensen die wél een van de heuvels hebben beklommen en het uitzicht is echt de moeite waard!

Een andere manier om het meer van hogerop te bekijken, is een bezoek aan Bled Castle. Vanaf het kasteel heb je namelijk ook een mooi uitzicht en hier kun je gewoon naar toe rijden met de auto. Wel zo makkelijk! Hebben wij helaas ook niet gedaan, maar we kunnen altijd nog een keer terug.

4. Combineer Bled met een stedentrip Ljubljana

Bled is ook zeer goed te combineren met een stedentrip naar de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Ljubljana is geen grote stad en in één dag heb je al veel gezien, dus is het ook erg geschikt als dagtrip. Gelukkig ligt het ook dichtbij (je rijdt er in ongeveer 40 minuten naar toe), zodat je niet veel tijd kwijt bent aan het reizen als je in één dag op en neer rijdt. Veel mensen draaien het ook om: zij doen een stedentrip Ljubljana en bezoeken Bled in één dag. Ik raad je aan om toch ook in Bled te overnachten, omdat het zo’n mooie plek is. Ik vond één dag niet genoeg!

Het Bohinj meer

5. Verken de mooie omgeving

Als je per auto bent raad ik je aan om ook de prachtige omgeving rond Bled te bekijken. Per openbaar vervoer zou het misschien ook kunnen, maar hier heb ik geen ervaring mee. Daarbij is het gebied erg dunbevolkt. Ik verwacht dus niet veel en frequente verbindingen. Als je de omgeving gaat verkennen, maak dan een zeker een stop bij het Bohinj meer. Net zo’n prachtig meer als Bled, alleen mist het een eilandje. Daardoor is het ook stukken minder toeristisch. Verder wel een heel stil plaatsje, dus voor een overnachting is Bled geschikter. Een andere leuke dagtrip is een bezoek aan de Vintgar Gorge, maar hier komt nog een afzonderlijke post over.

Bled is dus niet alleen sprookjesachtig mooi, er is ook genoeg te doen! Voor ieder wat wils, ook als je minder tijd hebt. Met deze activiteiten kun je je zeker een paar dagen vermaken bij het supermooie meer van Bled!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.