Vintgar Gorge: Leuke dagtrip vanaf Bled

Het meer van Bled is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Slovenië en misschien ook wel de bekendste. Het is een must-stop op elke Slovenië rondreis. In het vorige artikel gaf ik al 5 tips voor dingen om te doen tijdens een paar dagen Bled en het ontdekken van de omgeving is er daar één van. De Vintgar Gorge is een mooie plek om te wandelen in de nabije omgeving van Bled. Wij deden de Vintgar Gorge aan op de dag dat wij weer terug zouden rijden naar Nederland, om die dag toch iets ‘leuks’ te hebben gedaan in plaats van de hele dag in te auto te zitten.

Vintgar Gorge

Wat is de Vintgar Gorge

De Vintgar Gorge is een kloof (Het woord betekent letterlijk ‘kloof’) die in 1891 is ontdekt. Ze zagen het toen al direct als een kans voor het toerisme, waarschijnlijk door de nabijheid van het meer van Bled. Daardoor zijn er meteen houten voetpaden en houten bruggen aan de rotswanden gebouwd, omdat je er anders ook gewoon niet kunt lopen. Vandaag de dag loop je nog steeds over die houten paden en bruggen met een mooi uitzicht op de rivier beneden je. Op sommige punten is het water mooi helder, maar op andere punten golft het behoorlijk. Dit geeft een mooi effect.

Omdat het allemaal zo smal is, is er niet veel te doen behalve wandelen en foto’s maken. Het is een leuke wandeling en goed te doen. Op het eind kom je uit bij een waterval, maar verwacht daar niet zo veel van. Misschien dat het al even niet geregend had en was de waterval niet krachtig, of waren we na ons bezoek aan de Plitvice meren niet meer zo snel onder de indruk. Het stuk vanaf de ingang tot aan de waterval bedraagt 1,6 kilometer. Je kunt trouwens nog wel verder lopen na de waterval, maar dan ben je uit de kloof en loop je dus niet meer over de leuke bruggetjes. Daarbij moesten wij natuurlijk wel weer terug naar onze auto die op de parkeerplaats stond bij de ingang, dus kozen wij ervoor om dezelfde route terug te lopen. Dit doet vrijwel iedereen, maar het beperkt wel de doorgang in de kloof! Vergis je dus zeker niet in de tijd die het kost om het rondje te lopen.

Vintgar Gorge

Toegankelijkheid

Met de auto is de Vintgar Gorge makkelijk te bereiken. Je rijdt er vanaf Bled in 10 minuutjes naar toe en het staat onderweg goed aangegeven. Er is een parkeerplaats aanwezig, maar die kan wel snel vol raken.

De wandelroute en de Vintgar Gorge zijn niet altijd toegankelijk. Het pad is geopend van april tot november van 8 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds. Daarnaast moet je ook entreegeld betalen. Wij betaalden 4 euro, maar ik las dat het ondertussen 5 euro is geworden (nog wel 4 euro voor studenten).

In de zomer kan het erg druk worden. Zoals ik hierboven al zei lopen de meeste mensen hetzelfde pad weer terug naar de parkeerplaats. Op sommige punten, zoals een plek waar het pad de bocht om gaat, is het erg krap en kun je eigenlijk niet met zijn tweeën naast elkaar lopen. Daardoor sta je soms even stil om tegenliggers voorbij te laten. Het is trouwens aan te raden om goede schoenen aan te trekken (geen slippers!) ondanks de korte route. Het kan namelijk erg glad zijn.

Vintgar Gorge
Voor ons was de Vintgar Gorge een leuke afsluiting van onze rondreis. Ik raad een bezoek dan ook zeker aan als je een paar dagen in Bled verblijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.