Zadar: Stad met de mooiste zonsondergang

Zadar

“Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West, in Florida, applauded at every evening.”
Alfred Hitchcock, 1964

Zadar ligt in het Noorden van Dalmatië en is een kleine stad met 90.000 inwoners. Het leuke aan Zadar is dat het een echte culturele bestemming is met een historisch centrum met veel leuke bezienswaardighen, maar gezien de ligging aan de kust het ook een ideale bestemming is om lekker aan het strand te liggen. Daarnaast zijn echte trekpleisters ook nog redelijk in de buurt. De Plitvice meren en het Nationaal Park Krka zijn allebei minder dan 2 uur rijden. Voor ons was Zadar een stop van onze roadtrip en reden we na een weekend Zadar naar de Plitvice meren.

Aan de waterkant in het centrum is de ideale plek om de zonsondergang te bekijken, omdat je zo een goed zicht heb op de ondergaande zon die in zee verdwijnt. In Zadar weten ze ook wel dat de zonsondergang (o.a. door de quote van Alfred Hitchcock hierboven) een reden is voor mensen om naar Zadar te komen. Dus hebben ze de waterkant verbouwd om het kijken naar de zonsondergang nog leuker te maken. Dat is ze zeker gelukt! Elke keer als de golven tegen de waterkant opkomen, creëert dit een geluid, als een achtergrondmuziekje. Daarnaast gaat na de zonsondergang de lichtjes van de ‘Greetings of the Sun’ aan (zie foto hieronder). Deze lichtshow is weer gebaseerd op de melodie die je hoort.

Bron

De zonsondergang is niet het enige in Zadar! Het historische centrum is autovrij en omringd door stadsmuren. Omdat het niet groot is, maken die smalle paden en pleintjes het net even wat leuker. Een aanrader is het beklimmen van de bell Tower. Het is niet heel hoog, maar je hebt wel een mooi uitzicht. Het kostte ook nog eens maar €2!

Klaar met cultuur? Er zijn verschillende strandjes in de buurt. Niet allemaal even goed (of snel!) bereikbaar met het OV daarentegen, dus een auto is wel handig. Je kunt ook nog een excursie doen naar de Kornati Islands, een onbewoonde eilandengroep. Wij hebben dit niet gedaan door tijdsgebrek, maar het had me wel leuk geleken!

Aangezien wij met de auto waren hebben we niet overnacht in het centrum. Je kunt er toch niet met je auto komen en dan zit je weer met parkeren. Daarom hadden we een appartement in een woonwijk zodat we onze auto gewoon gratis konden parkeren. Het was wel even lopen naar het centrum, maar voor ons wel te doen. Je kunt er ook voor kiezen om dan alsnog met de auto te gaan en net buiten het centrum te parkeren, maar dat vonden wij het geld niet waard!

Het appartement waar we verbleven (Apartments Hills) is trouwens wel een dikke aanrader! Super ruim en modern ingerecht en inclusief een leuk balkonnetje met (oké, in de verte) uitzicht op zee EN de zonsondergang. We hadden een eigen keuken waar we gebruik van hebben gemaakt, twee slaapkamers (voor als je elkaar even zat bent) en een wasmachine. En dat voor €60 per nacht.

Hoewel ik een heerlijk weekend heb gehad in Zadar, moet ik zeggen dat de zonsondergang toch wel een klein beetje overrated is. Waarschijnlijk verwachte ik er teveel van. De stad heeft een hele leuke sfeer en het is leuk om de zonsondergang te bekijken, maar de mooiste zonsondergang ever? Dat weet ik nog niet, hoor! Het is in ieder geval wel een superleuke bestemming die niet mag ontbreken op Kroatië-roadtrips.

One thought on “Zadar: Stad met de mooiste zonsondergang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.